Наші контакти:

Association publique de Tcherkassy "Centre francophone ALLIANCE",
TCHERKASSY, UKRAINE
tel. +380(63)200-24-40
___________________________________________________________
Черкаська міська громадська асоціація «Франкомовний центр АЛЬЯНС»,
м.Черкаси, Україна
___________________________________________________________
e-mail: francentre(@)gmail.com
сайт: www.francentre.blogspot.com
www.facebook.com/francentre ___ www.twitter.com/francentre

Тиждень франкофонії (день перший)

   20 березня любителі і цінителі французької мови у всьому світі святкують день Франкофонії.    Термін «франкофонія» був придуманий французьким географом Онезімом Реклю в 1880 році. Спочатку це поняття означало сукупність людей і країн всього світу, які використовують французьку мову для різних потреб. Потім - слово «франкофонія» (з маленької літери) - стало визначати сукупність народів, які використовують французьку мову в своєму повсякденному житті або для спілкування. А «Франкофонія» (з великої літери) - сукупність держав, країн або офіційних інстанцій, які входять в Міжнародну організацію Франкофонії (OIF).

                Дата самого свята - 20 березня - обрана не випадково: 20 березня 1970 року в місті Ніамей (Нігер) було підписано угоду про створення Міжурядової Агенції Франкофонії (AIF), що є на сьогоднішній день основним інститутом Міжнародної Організації Франкофонії. Метою створення цієї організації стало об'єднання всіх шанувальників французької мови, сприяння її популяризації та поширенню французької культури, а також культур франкомовних країн.

                У вівторок, 22 березня 2016 року,  відбулося урочисте відкриття Тижня франкофонії на базі Черкаського Франкомовного центру «Альянс» у співпраці з методистом іноземних мов Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаського міськвиконкому Чередниченко Валентиною Михайлівною.

         Святковий день розпочався із Звернення генерального секретаря OIF Мікаель ЖАН до всіх франкофонів світу. Ключовими словами сьогоднішнього дня стали, як підкреслює пані ЖАН, «Свобода, Рівність, Солідарність, Братство, Різноманітність і Універсальність». Вони підкреслюють наше прагнення перемогти все неприпустиме і неприйнятне, наше бажання жити разом в мирі і спокої, діяти спільно і будувати наше майбутнє. На святі були присутні викладачі французької мови із черкаських шкіл № 3, 9, 17, 18, 24, 28, 31. Приємно, що в цей день вони мали чудову можливість поспілкуватися зі своїми колегами з Франції під час скайп-сеансу. Члени асоціації «Інтерлінгва» міста Рошешуар, що в департаменті От-Вьєн, регіону Акітен-Лімузен-Пуату-Шарант, Патріс та Жозіан Кутюро тепло привітали своїх українських колег. Відбувся активний діалог на французькій мові. Робота українських викладачів високо оцінена французькими колегами, які, починаючи з 2007 року, приймали в своєму будинку юних аматорів і знавців французької мови з Черкас. Обговорювалися питання освіти в наших країнах, досягнення і проблеми в області поширення французької мови та культури. Під час бесіди Жозіан і Патріс висловили думку про можливий їх приїзд в Україну влітку 2017 року. В кінці сеансу прозвучало з обох боків щире «Ласкаво просимо до нас!» .          
            Завершило зустріч знайомство учасників  із програмами лінгвістичних стажувань у Франції на базі Технічного ліцею імені Луї Армана в м Пуатьє та в Міжнародній європейській школі Сен-Дені в м Лош, розташованого в  департаменті Ендр і Луар в центральній частині Франції. Ці програми, які вже стали традиційними, пропонуються ФЦ «Альянс».  Цього літа ми знову приймаємо наших французьких колег в Черкасах. У липні викладач Міжнародної школи Сен-Дені пан Люк Берру продовжить традицію інтенсивних курсів для всіх бажаючих поглибити свої знання  французької мови. 

              Протягом наступних днів в програмі Тижня франкофонії зустріч з поезією Артюра Рембо, виставкою художніх робіт учнів шкіл, добіркою творів франкомовних письменників, перегляд французького фільму з його подальшим обговоренням, і знайомство з бібліотекою ФЦ «Альянс».  Приєднуйтесь!